TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Alia Arasoughly

علياء ارصغلي

"Creiem que la cultura ha de ser rellevant per l’experiència de les persones perquè aquestes es converteixin en agència del canvi social. La cultura que es llança des de dalt i des de fora "amb paracaigudes" i que parla de l'elit no pot tenir cap impacte a llarg termini ni influenciar en la transformació social què és la base del desenvolupament."

Biografia

Alia Arasoughly treballa com a professora de cinema i sociologia i és cofundadora i directora de l’ONG Shashat Women Cinema. Ha treballat de consultora al United Nations Development Program a Palestina i al programa Empowerment of Palestinian Women de UNIFEM. Intel·lectualment, s’ha afirmat internacionalment en àmbits com l’anticolonialisme, el gènere i la identitat nacional en la producció audiovisual del món àrab. Entre 1993 i 2006, va realitzar vuit curtmetratges. The Clothesline va estar seleccionat a la competició oficial del Dubai International Film Festival i This is not Living va ser programat en una centena de festivals i traduït a més de nou llengües. L’any 2013, va escriure Eye on Palestinian Women’s Cinema, un llibre sobre el rol de les dones palestines al món del cinema.

Les seves pel·lícules tracten temàtiques socials amb l’objectiu d’ampliar el debat i  qüestionar-se des de dins el funcionament de la societat. El seu curt Torn Living, és un document íntim que es submergeix en l’exili i la noció d’identitat. This is not Living i The Clothesline, exploren els efectes devastadors de l’ocupació militar, el setge i l’aïllament i el terror a través  de la vida de diverses dones palestines, editores, treballadores domèstiques i mestresses de casa que parlen de la seva quotidianitat i resiliència i de la seva marginalització dins del debat ideològic del conflicte israelo-palestí.

Alia Arasoughly va néixer a Acre, va créixer al Líban i als Estats Units i va instal·lar-se a Ramallah després dels Acords d’Oslo a l’any 1997 on viu actualment.

Filmografia

—The Clothesline, ficció, 2006

—After the Last Sky, ficció, 2005

—Are We Supposed to Fly?, documental, 2004

—Between Heaven and Earth, documental, 2004

—A Testimony of Birth, documental, 2002

—This is Not Living, 42’, Beta SP, documental, 2001

—Torn Living, documental, 1993

 

Per saber-ne més 

—Alia Arasoughly, Related Resources

—Alia Arasoughly : «Le cinéma de femmes a trouvé son public en Palestine»

—« Qu’est-ce que le cinéma, à qui est-il destiné ? » Patricia Caillé, Alia Arasoughly, dans Africultures 2015/1-2 (n° 101-102), pages 272 à 293.

—Eye on Palestinian Women’s Cinema, Aya Arasoughly, 2013 ( llibre en àrab)

Contacte

Productora: Shashat Woman Cinema 

Contacte: alia@shashat.org