TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Anne Marie Jacir

آن ماري جاسر

"A partir del moment en el que no vaig poder tornar a Ramallah, la meva comprensió de l'exili i del fet de ser arrencat de la llar va agafar una altra dimensió i un sentit molt més profund"

Biografia

Annemarie Jacir (1974) és cineasta i poeta. Ha treballat en diverses universitats a Palestina i als Estats Units. Ha escrit, produït i dirigit des de 1994, més d’una desena de pel·lícules i va fundar la seva pròpia productora, Philistine Films establerta a Jordània i Palestina.

L’any 2008 realitza i dirigeix Salt of this Sea, el seu primer llargmetratge que va ser seleccionat pel Festival de Cannes. Hi explora els conceptes d’identitat, de compromís i militància, les contradiccions i el desarrelament dels palestins de la Diàspora i interroga la pertinença i la identitat palestina a través de la seva diversitat i complexitat. A la seva última pel·lícula, Wajib, Annemarie Jacir aflora totes les contradiccions del que vol dir ser un palestí a Israel, i ens endinsa en les problemàtiques de les minories. La cineasta veu i analitza la societat palestina amb una mirada tant interior com exterior, de manera generosa i derisòria i ho fa també criticant l’autoritat i l’establishment palestí de les seves formes de govern i corrupció.

Al llarg de la seva trajectòria ha escrit diversos articles sobre el cinema palestí revolucionari dels anys 60-80. La seva pel·lícula, When I Saw You té lloc en aquesta època i ens fa reviure i ens endinsa en la vida dels fedaïns gràcies a la mirada naïf i sorprenent d’un nen.

Annemarie Jacir ha aconseguit ser una cineasta de referència a escala internacional, al 2019 va formar part del jurat oficial del Festival de Cannes. Actualment, és comissaria i cofundadora de l’escola d’estudis palestins de la Universitat de Columbia, Dreams of Nation,  treballa com cineasta i editora freelance. Viu entre Betlem i Haifa, després de tenir prohibida l’entrada a Palestina durant anys.

Filmografia

—Wajib, ficció, 2017

—When I Saw You, ficció, 2012

—Salt of this Sea, ficció, 2008

—An explanation, documental, 2005

—A few crumbs for the Birds, documental, 2005

—Like twenty impossible, documental, 2003

—The Satellite shooters, documental, 2001

—A post Oslo history, documental, 1998

—Scratch, ficció, 1996

—Interview, documental, 1994

Contacte

Productora: Philistin Films

annemarie.jacir@gmail.com