TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Basma Al-Sharif

بسمة الشريف

"Jo no he decidit representar a ningú més que a mi mateixa, encara que aquest jo estigui ple de memòria col·lectiva"

Biografia

Basma Alsharif és una artista multidisciplinària i cineasta d’origen palestí. Va néixer a Kuwait, va créixer i estudiar a França i als Estats Units, viatjant arreu del món amb un passaport americà. Basma Alsharif no pot entrar al país dels seus pares, ni a la terra on viuen els seus avis i que de petita solia visitar.

A través de les instal·lacions de videoart i del cinema, la cineasta tracta problemàtiques essencials sobre la condició humana en relació amb els canvis dels paisatges geopolítics. Les seves instal·lacions han estat exposades internacionalment en museus d’art contemporani.

El poeta Mahmoud Darwix argumentava que “la metàfora de Palestina és més forta i punyent que la Palestina mateixa”. L’obra de Basma Alsharif fa un clam a la generació de joves artistes palestins al·legant que la perspectiva de Palestina és de fet, més forta que la metàfora de Palestina. En les pel·lícules de la Basma, història i espai són representats amb les seves múltiples capes i dimensions. Les imatges es deixen veure a través d’altres imatges, els frames es superposen en altres frames, l’espai es torna familiar, però anònim, la vida urbana i la vida rural es dissolen l’una dins de l’altra i el present i el futur s’imbriquen en una mateixa línia del temps. La cineasta està confrontada simultàniament a la interpretació social neo-orientalista i a la seva pròpia projecció auto-orientalista. És per això que l’emergència de la seva obra no recau sobre el reconeixement de la imatge palestina sinó en la urgent interrogació d’aquestes projeccions socials i polítiques, en l’essència d’aquestes imatges vis-a-vis de la seva pròpia representació.

Basma AlSharif viu a Berlin.

Filmografia

— Ouroboros, experimental, 2017, 75 min.

— O, Persecuted, experimental, 2014, 12 min.

— Deep Sleep, 2014, 12,44 min.

Home Movies Gaza, 2013, 24 min, DVcam.

Farther than the eye can see, Jordània/EAU, 2012, 13 min, DVcam.

— The Story of Milk and Honey, Liban, 2011, 10 min, DVcam.

Tukish Delight, Jordània, 2010, 2,46 min, 16 mm.

We Began by Measuring Distance, Egipte, 2009, 19 min, DVcam.

— Everywhere was the same, Estats Units, 2007, 12 min, DVcam.

Per saber-ne més 

Contacte

basmalsharif@gmail.com