TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Darin J. Sallam
Darin J. Sallam

دارين سلام 

" Evidentment que, com a dona, intento fer pel·lícules sobre dones. D'on vinc jo, Jordània, la majoria de les productores actualment són dones. Encara no tenim massa dones cineastes però està canviant."

Biografia

Darin J. Sallam, nascuda a Kuwait, és una cineasta jordana d’origen palestí, llicenciada en disseny gràfic i amb un màster en cinema pel Red Sea Institute for Cinematic Arts (RSICA) d’Aqaba a Jordània.

Ha realitzat cinc curtmetratges de ficció, i l’any 2016 va realitzar amb Amjad Al Rasheed el curt The Parrot, una història tràgica-còmica sobre la Nakba palestina que va rebre nombrosos premis i va ser projectat internacionalment en diversos festivals. L’any 2021, Darin J. Sallam finalitza el seu primer llargmetratge, Farha, projectat per primera vegada al Toronto International Film Festival i pel qual va rebre el premi al millor guió al Festival internacional de Dubai.

Farha és una ficció basada en una història real que la directora va escoltar de la Radieh, una jove palestina que va veure des d’una cambra tancada el que passava al seu poble durant la Nakba, l’any 1948. Radieh va ser amagada pel seu pare i va ser testimoni de què succeïa aquella primavera de 1948, fins que va aconseguir refugiar-se a Síria on va transmetre el relat a una altra dona, que creixeria, es casaria i ho transmetria a la seva filla, la Darin J. Sallam. És a través d’aquesta història verídica que Darin construeix Farha, una de les rares pel·lícules de ficció que reprodueixen els esdeveniments de la Nakba a través del personatge d’una jove i la seva transició sobtada cap a l’edat adulta.

Filmografia

Farha, ficció, 89 min, 2021. 

— The Parrot, ficció, 18min, 2016. 

— The Dark Outside, ficció, 14 min, 2012. 

— Still alive, ficció, 4 min, 2009. 

— The Balcony, ficció, 13 min, 2008.

Contacte