TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Emily Jacir

إملي جاسر

"Quan creixia, l'art era l'únic espai en el qual podia parlar" "Som probablement el poble més contradit, més discutit i amb més tergiversacions del món. Estem constantment disseccionats i distorsionats per 'experts' estrangers. Ningú té cap problema de parlar en el nostre nom"

Biografia

Emily Jacir (1972) és escriptora, artista i cineasta. Dirigeix i va fundar el centre de recerca Dar Yusuf Nasri Jacir for Art and Research a Betlem. La seva obra, transdisciplinària i difícil de catalogar, es centra en el moment present tot i que al mateix temps es submergeix en el passat i la memòria, en una mena de treball multidireccional, i intenta que la seva obra fluctuï en el temps. Utilitza diferents suports audiovisuals, escultura, performances, explorant històries de la colonització, narratives silenciades, intercanvi, traducció i resistència en l’espai i el temps trans-Mediterrani.

Material for a Film, un documental en forma d’instal·lació en la qual els espectadors es desplacen entre el material audiovisual, explica la història de Wael Zuaiter, un dels tretze artistes palestins i intel·lectuals assassinats per l’exèrcit israelià a Europa entre 1972 i 1973. La seva última pel·lícula, Letter to a Friend, està construïda com una carta que l’Emily envia a un amic amb imatges, filmades des de casa seva, de la repressió de les manifestacions davant de la porta del checkpoint 300 que separa la carretera de Betlem a Jerusalem. L’objectiu d’aquesta carta, fictici o no, és saber si aquesta evidència serveix per efectuar una investigació oficial i a partir d’aquesta anècdota, el documental condensa els darrers cent anys de la història de Palestina.

Emily Jacir va néixer a Betlem i actualment viu entre Ramallah i Roma. La seva obra ha estat exposada arreu del món, en museus com el Whitney Museum, el  Museum of Modern Art a Nova York, Solomon R. Guggenheim Foundation i a la Biennale de Venècia.

Filmografia

—Letter to a Friend, 59min, documental, 2020

—Notes for a Cannon, documental, 17 min, 2019.

—Tal al Zaatar, documental, 60 min, 2014.

—Lydda Airport, documental, 5 min, 2019.

—Ramallah/New York; 38 min, 2004.

—Material for a Film, exposició audiovisual, 2004

—Where We Come From, exposició, 2004

—Accumulations , exposició, 2004

—Belongings, exposició, 2003

—New Photographs: Bethlehem et Ramallah, April, 2002, Debs & Co., 2002

—De Paris à Riyad (Dessins pour ma mère), exposició, 2000

—Everywhere/Nowhere, exposició, 1999

Podeu trobar algunes de les produccions audiovisuals d’Emily Jacir i de documents d’arxiu al seu compte vimeo: https://vimeo.com/user20358979

Contacte

jacir33@gmail.com