TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Emily Jacir

documental, experimental, arxiu

refugiats, diàspora, exili, fedaïns, anticolonialisme, gènere, identitat, pertinença, nakba, naksa, Gaza, Cisjordània, Palestina 48, memòries familiars, intifada, memòria

إملي جاسر

"Quan creixia, l'art era l'únic espai en el qual podia parlar" "Som probablement el poble més contradit, més discutit i amb més tergiversacions del món. Estem constantment disseccionats i distorsionats per 'experts' estrangers. Ningú té cap problema de parlar en el nostre nom"

Biografia

Emily Jacir (1972) és escriptora, artista i cineasta. Dirigeix i va fundar el centre de recerca Dar Yusuf Nasri Jacir for Art and Research a Betlem. La seva obra, transdisciplinària i difícil de catalogar, es centra en el moment present tot i que al mateix temps es submergeix en el passat i la memòria, en una mena de treball multidireccional, i intenta que la seva obra fluctuï en el temps. Utilitza diferents suports audiovisuals, escultura, performances, explorant històries de la colonització, narratives silenciades, intercanvi, traducció i resistència en l’espai i el temps trans-Mediterrani.

Material for a Film, un documental en forma d’instal·lació en la qual els espectadors es desplacen entre el material audiovisual, explica la història de Wael Zuaiter, un dels tretze artistes palestins i intel·lectuals assassinats per l’exèrcit israelià a Europa entre 1972 i 1973. La seva última pel·lícula, Letter to a Friend, està construïda com una carta que l’Emily envia a un amic amb imatges, filmades des de casa seva, de la repressió de les manifestacions davant de la porta del checkpoint 300 que separa la carretera de Betlem a Jerusalem. L’objectiu d’aquesta carta, fictici o no, és saber si aquesta evidència serveix per efectuar una investigació oficial i a partir d’aquesta anècdota, el documental condensa els darrers cent anys de la història de Palestina.

Emily Jacir va néixer a Betlem i actualment viu entre Ramallah i Roma. La seva obra ha estat exposada arreu del món, en museus com el Whitney Museum, el  Museum of Modern Art a Nova York, Solomon R. Guggenheim Foundation i a la Biennale de Venècia.

Filmografia

—Letter to a Friend, 59min, documental, 2020

—Notes for a Cannon, documental, 17 min, 2019.

—Tal al Zaatar, documental, 60 min, 2014.

—Lydda Airport, documental, 5 min, 2019.

—Ramallah/New York; 38 min, 2004.

—Material for a Film, exposició audiovisual, 2004

—Where We Come From, exposició, 2004

—Accumulations , exposició, 2004

—Belongings, exposició, 2003

—New Photographs: Bethlehem et Ramallah, April, 2002, Debs & Co., 2002

—De Paris à Riyad (Dessins pour ma mère), exposició, 2000

—Everywhere/Nowhere, exposició, 1999

Podeu trobar algunes de les produccions audiovisuals d’Emily Jacir i de documents d’arxiu al seu compte vimeo: https://vimeo.com/user20358979

Contacte

jacir33@gmail.com