TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Farah Nabulsi
Farah Nablusi

فرح النابلسي 

"L'art té un paper crucial per canviar el món i crec que el cinema és al capdavant. Dona veu als silenciats, ajudant així a construir l'empatia i la comprensió necessàries per efectuar el canvi".

Biografia

Farah Nabulsi és una cineasta britànica d’origen palestí. Els seus pares van deixar Palestina als anys setanta per exiliar-se a Gran Bretanya. Farah va néixer i estudiar a Londres on va començar la seva carrera professional al banc JP Morgan. En tant que palestina de la diàspora, sempre ha estat sensible a les injustícies que patia el poble palestí, però no és fins als 38 anys que visita per primera vegada Palestina i els territoris ocupats. Aquest viatge la va trasbalsar profundament i sobretot pel tracte que rebien els infants sota l’ocupació. Posteriorment, va abandonar el món de les finances per començar la seva carrera com a cineasta. L’any 2016 va crear una agència de producció cinematogràfica, Native Liberty Productions.

Farah Nablusi ha escrit, dirigit i produït curtmetratges de ficció que exploren temes molt importants per a ella i per la seva relació amb Palestina. Farah Nablusi ha estat conferenciant en universitats i a les Nacions Unides i ha projectat el seu treball internacionalment en festivals de cinema. 

La cineasta utilitza el poder de la narració, les seves xarxes socials i la plataforma en línia www.oceansofinjustice.com per compartir l’experiència palestina amb el públic occidental. El seu enfocament s’inspira per l’obra de Noam Chomsky, Hanan Ashrawi, John Pilger i Ken Loach entre d’altres.

La seva pel·lícula més recent, The Present, subratlla la importància de la llibertat de moviment com a dret humà bàsic i fonamental per als palestins. The Present va rebre més de 40 premis dels quals un premi BAFTA al millor curtmetratge britànic i una nominació a l’Oscar al millor curt de ficció.

Farah també participa com a jurat en nombrosos festivals i és membre de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques.

Filmografia

— The Present, ficció, 24 min, 2020

— Nightmare of Gaza, ficció, 13 min, 2018

— Today They Took My Son, ficció, 8 min, 2017

— Oceans of Injustice, ficció, 11 min, 2016

Una part de la filmografia de la Farah Nablusi està disponible al seu canal vimeo.