TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Hiam Abbass
Hiam Abbass

هيام عباس

"Si aquest país estigués fet amb platons de cinema, no hi hauria cap problema”

Biografia

Hiam Abbass és una actriu i cineasta Palestina, nascuda a Natzaret, Galilea. Va estudiar fotografia a Haifa i teatre a Jerusalem on va treballar a la companyia Al-Hakawati fent d’actriu fins al 1988, quan va abandonar el país i es va instal·lar a París. És a França on comença la seva carrera cinematogràfica com a actriu i directora.

Des de 1987 ha treballat en un centenar de pel·lícules. Un dels primers papers que la van portar a Cannes va ser amb la pel·lícula Noces de Galilée (1987) de Michel Khelife. Posteriorment, actua en pel·lícules palestines com Haifa (1996) de Rashid Masharaoui, actuant amb Mohamed Bakri. Té una llarga carrera com a actriu i ha participat en pel·lícules com Zona Lliure (2005), al costat de Nathalie Portman, Désengagement (2008) amb Juliette Binoche, Aimé ton père amb Gerard Depardieu (2002), i ha posat la veu en pel·lícules com Azur Y Asmar (2007), de Michel Ocelot. Ha actuat en diverses pel·lícules d’Eran Rikls, Los Limoneros (2007) i The Syrian Bride (2006) per la qual va ser nominada a millor actriu al European Film de Munic i va guanyar el Globus d’Or i nominada als Òscars per la seva actuació a la pel·lícula Paradise Now (2005).

Hiam Abbass ha treballat com professora d’interpretació per a diversos directors, ha sigut membre del jurat en diversos festivals d’àmbit internacional com Deauville i Cannes i també ha escrit i dirigit els seus propis curtmetratges i llargmetratges de ficció.

El seu curt Le Pain, va ser filmat a França l’any 2002, i l’any següent dirigeix La danse éternelle, un curt que posa en escena un home que travessa un període de desesperació a causa de la malaltia de la seva dona. L’any 2012 dirigeix el seu primer llargmetratge, Héritage, on també interpreta el rol principal i on actuen també les dues seves filles, Lina Soualem i Mona Soualem. En aquesta pel·lícula, Hiam Abbas posa en escena una família palestina de Natzaret durant el casament de la filla petita de la família.

Hiam Abbass, afincada a Paris, treballa arreu del món i recentment a actuat per Arab i Tarzan Naser a la pel·lícua Gaza Mon Amour.

Filmografia

—  Le Pain, ficció, 18min, França,  2001.  

— La danse éternelle, ficció, França, 2002. 

— Héritage, ficció, 88 minuts, Palestina- França, 2012.

Contacte