TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Khadijeh Habashneh Abu Ali

خديجة حباشنة

"A través de les fotografies i el cinema podem transmetre i difondre els valors de la revolució al públic i mantenir-los vius".

Biografia

Khadijeh Habashneh torna a Jordània el 1967 després de finalitzar els seus estudis al Caire i cofunda amb Mustafa Abu Ali, Sulafah Jad Allah i Hani Jawhariya un grup de cineastes, palestins i àrabs, que decideix contribuir a la resistència palestina rodant pel·lícules sobre les lluites del poble palestí i també sobre la vida quotidiana als camps de refugiats. Obligats a marxar d’Amman després del Setembre Negre de 1971, creen a Beirut el 1973 «Palestinian Film Unit» sota la tutela de l’OLP. Aquest col·lectiu esdevindrà el 1976 «l’Institut de cinema Palestí» que va ser dirigit per Khadijeh Habashneh fins el 1982. Junts i col·lectivament treballen amb l’objectiu de fer un «cinema popular» creant una nova forma cinematogràfica, utilitzant tant la ficció com el documental. En aquella època van crear lligams forts amb l’esfera internacional del cinema anticolonial des d’Amèrica llatina fins a Europa, col·laborant amb col·lectius com Dziga Vertov i cineastes com Jean Luc Godard i Pino Solanas. Aquest grup va produir més d’una trentena de pel·lícules, moltes desaparegudes actualment, que van ser projectades arreu del món, tot i que fins fa poc no han sigut projectades a Palestina.

Amb el seu documental Children Without Childhood, Khadijeh Habashneh és amb Sulafah Jad Allah la primera directora palestina. Aquest documental ens acompanya i ens mostra la vida quotidiana dels nens orfes fills dels màrtirs de la massacre de Tel el Zattar l’any 1976. Realitza seguidament Women in Palestine, documental que va desaparèixer amb la invasió israeliana de Beirut el 1982 i del qual no se’n conserva cap còpia.

Khadijeh Habashneh sempre ha treballat en dos fronts, el cinema i la qüestió de gènere. Va cofundar la Unió general de dones palestines i el Center for Women Studies a Jordània i col·labora encara amb Palestinian Woman Research and Documentation Center. Kadijeh Habashneh és actualment coordinadora del projecte Old Palestinian Films Preservation Project per preservar i recuperar l’arxiu de cinema palestí desaparegut a Beirut el 1982.

Khadijeh Habashneh viu a Amman i treballa en l’escriptura d’un llibre titulat Knights of Cinema, que traça la història del primer grup de cineastes palestins, la Palestinian Film Unit.

Filmografia

—Children Without Childhood, documental, 21 min, 16mm, 1979

—Women in Palestine (1981?)

 

Per saber-ne més 

—Palestinian Revolution Cinema per Khadijeh Habshneh

—Palestine Film Institut- Plan B – Filming Revolution, Building Solidarities

—Patrimoine du cinéma palestinien amb Khadijeh Habashneh

—Entrevista amb Khadjeh Habasheh Abu Ali (2017) – L’Arxiu 

—Lost picture show: the Palestinian Film Archive,

—Coming Home: Palestinian Cinema per Annemarie Jacir

—Palestinian Revolution Cinema Comes to NYC per Emily Jacir

—They do not Exist, UbuWeb.

Contacte

khabashneh@gmail.com