TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Lina Al Abed
Lina Al Abed

لينا العبد

"Mai vam parlar, en família, de la seva història. Les fites de la pel·lícula i el seu procés de creació estan directament relacionades amb fins a quin punt vaig ser capaç de deconstruir-me psicològicament per a construir el seu relat"

Biografia

Lina Al Abed és una directora palestina nascuda el 1980 a Damasc. Va estudiar periodisme a la Universitat de Damasc i va dur a terme un projecte de final d’estudis sobre l’autor sirià Mohamed al Maghout que va ser retransmès per Aljazeera l’any 2007.

El seu primer curtmetratge, Noor Alhuda va ser produït per la cadena Al-Arabiya i va rebre un premi al Doc Box com a millor pel·lícula documental síria del 2010. Seguidament, va produir i realitzar el seu primer llargmetratge, Damasus, My First Kiss (2013) i després el curtmetratge Dream of Powerful Monster que va rebre el premi del millor curt documental al Festival de curts de Beirut l’any 2014.

La seva última pel·lícula documental, Ibrahim: A Fate to Define, és una pel·lícula íntima on la directora ens parla de la vida i la mort del seu pare, Ibrahim, un membre de l’organització revolucionària Abou Nidal, assassinat als anys vuitanta. En una entrevista Lina AL Abed explica la gènesi i el punt de partida de la pel·lícula, “Per primera vegada a la meva vida vaig rebre un permís per viatjar a Palestina. La meva mare és egípcia i vaig créixer a Damasc amb un passaport jordà“, diu. “Vaig anar a visitar els familiars del meu pare al seu poble, Deir Abu Mashal, prop de Ramallah. Aquells nou dies van ser suficients per alleujar-me de la sensació de refugiada que havia tingut tota la vida. Vaig començar a fer-me preguntes sobre la meva identitat. Va ser llavors quan vaig saber que estava preparada per fer aquesta pel·lícula tan personal“.

Lina Al-Abed viu i treballa a Beirut des de 2012, després de esclatés la revolució a Síria.

Filmografia

Ibrahim : A Fate to Define, documental, 75 min, 2019. 

Dream of Powerful Monster, documental, 7 min, 2013.

Damascus, my first kiss, documental, 42 min, 2012. 

Noor Alhuda, documental, 20 min, 2008. 

 

Contacte

lina.alabed@gmail.com