TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Mahassen Naser El Din

محاسن ناصر الدين

"És realment rellevant la història? Si és així, com podem crear representacions de la història que dialoguin amb l'actualitat? Com podem crear produccions culturals per afavorir la nostra comprensió de les històries subalternes i de les realitats actuals?"

Biografia

Mahasen Nasser Eldin va néixer a Jerusalem, va realitzar un màster d’estudis cinematogràfics al Goldsmiths College de Londres i un màster d’estudis del món àrab a la universitat de Georgetown a Washington. La complexitat i riquesa cultural del seu background familiar es fa palesa en la seva obra. La seva àvia materna va traslladar-se a Palestina el 1878 després de l’ocupació Austro-Hongaresa de Bòsnia Hercegovina, la seva àvia paterna va treballar a principis del segle XX a l’estació de tren de Haifa i era plurilingüe i el seu avi va construir una casa a Balad al Sheikh, poble emblemàtic on es van trobar les restes de la tomba de Izz ad-Din Al Qasam, un líder palestí llegendari.

En els seus documentals, Mahasen Nasser Eldin ens submergeix en el món dels personatges femenins oblidats per la història. A Restored Picture, ens fa descobrir la vida de Karimeh Abbud, la primera fotògrafa palestina de principis de segle XX i a The Silent Protest, la cineasta investiga i ens ofereix el relat de més de 300 dones palestines que el 1929, es traslladen a Jerusalem i funden un moviment proto-feminista per lluitar i oposar-se al Mandat Britànic i a la Declaració de Balfour en el temps de la Nahda, el renaixement àrab.

Mahasen Nasser Eldin explica històries de resistència i resiliència elaborant relats que il·luminen personatges oblidats o al marge de la societat. L’esperit i passió per la recerca han fet que la directora s’interessi pels arxius audiovisuals a través dels quals crea nous relats històrics i exploren com aquests poden influir en la construcció de diferents narratives històriques.

Mahasen Naser Eldin viu a Palestina i és professora de producció cinematogràfica i de cultura audiovisual a la universitat Dar al-Kalima de Betlem.

Filmografia

—The Silent Protest :1929 Jérusalem, documental, 2019, 20 minuts

—Restored Pictures, documental, 2012, 20 minuts

—From Palestine with Love, documental, 2010, 25 minuts

—Samia, documental, 2009, 14 minuts

—On the East Side, documental, 2007, 24 minuts

Contacte

mahasen7@yahoo.com