TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Norma Marcos
Norma Marcos
“Ni historiadora, ni sociòloga, sóc una dona palestina que viu entre dos mons, dividida entre aquí i allà”

Biografia

Norma Marcos és una cineasta i guionista palestina de nacionalitat francesa, nascuda a Betlem. Va estudiar Periodisme i Comunicació a la Universitat d’Aix en Provence a França i a la Universitat de Stanford, als Estats Units. 

Norma Marcos realitza documentals des dels anys vuitanta, tractant problemàtiques diverses, des de la discriminació de gènere que van patir les dones després de la primera Intifada i amb la creació de l’Autoritat Nacional Palestina així com documentals més personals sobre les discriminacions que pateixen els palestins de la diàspora a l’aeroport de Ben Gurion quan volen tornar a la seva terra. L’any 1989 va ser assistent del director de cinema Yves Loiseau per a una pel·lícula sobre Yasser Arafat produïda pel canal francès ARTE. El 1990 va codirigir un documental sobre les festivitats de Nadal a Betlem, produït per Canal+. El 1994 va dirigir Espoir Voilé, un documental sobre dones palestines produït per la cadena francesa France3 que es va emetre a més de deu canals de televisió europeus i està distribuït per Women Make Movies a Nova York. L’any 2004, va guanyar el Gran Premi SOPADIN al millor guió per Nouzha, que és una adaptació d’una novel·la palestina de Sahar Khalifa, traduïda i editada per l’editorial Flammarion.

Les seves pel·lícules han participat en molts festivals internacionals, com ara els d’Amsterdam, Rotterdam i el Festival de Cinema Àrab a l’IMA de París, San Francisco, Boston, Chicago, La Rochelle i Kerala, a l’Índia i el festival de cinema de Keswick a Anglaterra.

Norma Marcos també ha publicat diverses obres de literatura i assaig, “A Veiled Despair: Women, politics, feminism and sexuality in Palestine” va ser publicat a l’any 2013. 

Norma Marcos viu a París i està treballant en el seu nou llargmetratge, Sami, Like Dew Drops on thorns.

Filmografia

— A Long Hot Summer in Palestine, documental, 74 min, 2018. 

— Wahdon (Alone), documental, 60 min, 2014. 

— Fragments of a lost Palestine, documental, 74 min, 2010. 

— Waiting for Ben Gurion, documental, 30 min, 2006. 

— The Veiled Hope, documental, 55 min, 1994. 

— Yasser Arafat, documental, 50min, 1989. 

Contacte

norma.marcos@orange.fr