TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Razan Al Salah

documental, experimental

refugiats, diàspora, exili, identitat, pertinença, noves tecnologies, nakba, naksa, Gaza, Cisjordània, Palestina 48, memòries familiars, memòria

رزان الصلاح

Biografia

Razan Al Salah és cineasta i artista, la seva obra imbrica imatge audiovisual, creació d’objectes i matèria.  Utilitza la perspectiva visual i les noves tecnologies per crear una (des)connexió entre diferents llocs, temps i escales. El seu últim curt, Your Father Was Born 100 Years Old and So Was the Nakba, es va estrenar al Blackstar Film Festival i ha sigut projectat en nombrosos festivals internacionals i va guanyar el premi al millor curtmetratge al festival Palestine Cinema Days a Ramallah.

En aquest curt, una veu en off ressona, sobreposant espais i temps, mentre descobrim els carrers d’una ciutat palestina anhelada que veiem a través de Google Street View, la veu fictícia i imaginada de l’àvia de la cineasta, una refugiada palestina que mai va poder tornar a la seva ciutat natal. Cinquanta anys després de la Nakba els carrers de Haifa són irreconeixibles, l’ànima de l’àvia vaga pel ciberespai buscant la seva llar. A sobre d’aquestes imatges que es distorsionen i es pixelen a mesura que la connexió es talla, es superposen les imatges de la fugida forçada de milers de palestins.

Razan AlSalah va guanyar el 2019 a AFAC el finançament per al seu nou projecte, The Greatest Wait, una pel·lícula experimental que rastreja la ruta migratòria d’una refugiada palestina que busca el seu lloc a través de la realitat virtual.

Razan AlSalah és professora de cinema a la Universitat de Concordia, de Mont-real. Viu entre Mont-real, Nova York i Beirut.

Filmografia

—Your Father Was Born 100 Years Old, And So Was The Nakba, documental-ficció, 2017, 7min

—L’obra audiovisual de la Razan AlSalah està disponible al seu compte vimeo.