TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Rosalind Nashashibi
Rosalind Nashashibi

روزاليند نشاشيبي

“La gent va i ve en aquests escenaris, treballa els seus ritmes, és part del teixit que estic mirant i construint. El que es diu és una petita part del que passa, igual que les mirades i els moviments. En aquest tipus d'investigació, les paraules poden quedar com són, però la traducció –aportar text als subtítols– canvia la seva importància relativa i introdueix la lectura en el procés cognitiu de l'espectador.”

Biografia

Rosalind Nashashibi és una cineasta i pintora d’origen palestí afincada a Londres. 

En els seus treballs audiovisuals, la cineasta utilitza llenguatges documentals i experimentals, on les observacions de la vida real es fusionen amb pintures, elements de ficció o de ciència-ficció per proposar altres models de representació col·lectiva. Rosalind Nashashibi descriu les qualitats de l’experiència, de les coses i dels llocs i exposa interrogacions universals, sobre el treball, les cures i les institucions. 

El seu últim curtmetratge Electrical Gaza, va ser filmat a Palestina durant l’operació militar israeliana Marge Protector, al juny – juliol 2014. En aquest documental, Rosalind Nashashibi presenta la Banda de Gaza amb imatges curoses i plans fixes d’extrema bellesa, com un espai que és vist des del mite, aïllat, suspès en el temps, de difícil accés i molt carregat simbòlicament. En el seu documental, Hreash House, ens mostra la vida d’una família nombrosa palestina que viu en un bloc de pisos de formigó a Natzaret, durant l’època festiva de l’Aid, després del Ramadà. El curtmetratge Dahiet Al Bareed, District of the Post Office, ens endinsa, durant una tarda lenta i calorosa,  en un barri construït per ser un suburbi utòpic per als empleats de l’oficina de correus palestina. Un barri que es converteix en una terra de ningú, a la zona C, entre Jerusalem Est i la Ramallah ocupada. Rosalind Nashashibi presenta les seves primeres obres cinematogràfiques sense subtítols, donant més importància a les imatges, als espais, als tempos i a les sensacions que a les paraules pronunciades pels seus personatges. 

Les pintures de Rosalind Nashashibi troben formes abstractes en substitució del llenguatge. Les seves obres han estat exposades internacionalment  i va representar Escòcia a la 52a Biennal de Venècia, l’any 2003 va ser la primera dona a guanyar el premi Becks Futures, també va ser artista resident a la National Gallery durant l’any 2019-21 i actualment és professora a Goldsmiths a Londres. 

Filmografia

— Electrical Gaza, documental experimental, Palestina, 17min, 2015.

— Hreash House, documental experimental, Palestina, 20min, 2004.  

— Dahiet Al Bareed, District of the Post Office, documental experimental, Palestina, 7min, 2002.