TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Samira Badran

سميرة بدران

Biografia

Samira Badran (1954) és una artista visual d’origen palestí nascuda a Líbia. El seu pare Jamal Badran, artista i expert en art islàmic, va jugar un rol essencial en la seva formació artística i va introduir-la en el món de l’art. Jamal va ser el seu primer mestre, li va transmetre les bases de dibuix i de pintura i la va orientar i empènyer a estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts del Caire. Samira Badran va continuar els seus estudis de pintura i gravat a l’Accademia Delle Belle Arti de Florència.

El treball de la Samira Badran es centra principalment en les seves percepcions personals sobre el context palestí sota l’ocupació colonial Israeliana. Explora conceptes de memòria col·lectiva, confinament, immobilitat, impediments i fragmentació del territori i el cos. Sol treballar amb diversos suports i tècniques, com ara dibuixos a tinta, aquarel·la, pintura acrílica i oli, collage, fotografia, intervenció en fotografies analògiques, instal·lació, gravats i recentment animació de curtmetratges. Formada principalment en arts plàstiques, escultura, pintura, instal·lacions urbanes i performances, la seva obra ha estat exposada en museus a escala internaciona com al White Box Art Center de Nova York, a la galeria Al-Hoash de Jerusalem, a la Biennal de L’Havana, al Museu de Luxemburg a París i al Gemeetemuseum de La Haya.

Memory of the Land, el seu primer curtmetratge, va guanyar l’any 2018 el premi al millor film experimental al Nazra Palestine Film Festival a Venècia i l’any 2020 el premi del jurat a l’Al-Ard Film Festival a Sardenya. Aquest curtmetratge d’animació proposa una reflexió de la condició humana sota el jou de diferents formes de violència, essent la memòria col·lectiva i la identitat una forma de resiliència.

Samira Bardan treballa com professora de dibuix a la Universitat de Ramallah i viu a Martorelles, Catalunya.

Filmografia

Memory of the Land, curtmetratge d’animació, 12 minuts

Contacte

samirabadran@gmail.com