TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Shashat Women Cinema

مؤسسة شاشات

"La cultura pot ser el llaç que trenca l'aïllament de les comunitats i reconstrueix el teixit social destruït quotidianament per l'Ocupació i la política d'apartheid. Les projeccions a les universitats atrauen centenars d'estudiants interessats a veure i descobrir pel·lícules fetes pels seus iguals, dones cineastes de la seva pròpia comunitat i classe social."

Biografia

Shashat Women Cinema és una ONG independent que neix l’any 2005 a Palestina (Cisjordània i Gaza) amb l’objectiu de fer cinema de dones i per a les dones i que aquest acte sigui concebut com una eina d’empoderament. Segons la seva fundadora i directora Alia Arasoughly, Shashat comença inicialment en forma de tallers proposats a les estudiants de dues de les universitats de cinema i producció de Palestina. Després de constatar que un cop finalitzats aquests estudis poques eren els dones que es trobaven darrere d’una càmera fent tasques de direcció, realització i de muntatge. Es va evidenciar que durant els anys d’universitat i en les classes pràctiques eren els nois els que es trobaven a primera línia manipulant les càmeres i el material audiovisual. Les noies sortien sense saber utilitzar aquestes eines, només en tenien un coneixement teòric. D’altra banda, Shashat neix també després de constatar que la majoria de cineastes Palestines eren dones de classes benestants que havien estudiat al Líban, Egipte o als Estats Units. L’objectiu d’aquesta ONG és de formar les dones a Palestina i que aquestes puguin contribuir a la cultura i incidir en el combat cultural i particularment en el món del cinema. Des de 2007, Shashat ofereix una formació de llarga durada que permet a les aprenents de passar progressivament d’un nivell bàsic a un nivell professional. Aquests cineastes surten de Shashat amb un bagatge de tres pel·lícules i actualment l’ONG busca d’altres fons de finançament per poder proposar també beques de producció.

Paral·lelament, Shashat organitza un festival de cinema popular amb l’objectiu de promoure els curts i les obres cinematogràfiques creades per aquestes dones durant els tallers de creació i producció. És un festival que es desmarca de les dinàmiques dels festivals de cinema tradicionals, concebuts només per l’elit educada i que es pot desplaçar. Shashat realitza més de 100 projeccions a l’any, en camps de refugiats, escoles, universitats i centres culturals i associacions, en horaris conciliables amb les tasques de reproducció i ofereix al públic històries que parlen de les problemàtiques properes que els interessen i els preocupen. Els seus curts viatgen per tota la Palestina històrica, més enllà del setge, dels murs i els checkpoints.

Moltes són les directores que s’han format a Shashat, entre elles trobem, Mahassen Naser ElDin, Laila Abbas, Zaina Al-Tibi, Liali Kilani, Taghreed Al-Azza, Areej Abu Eid, Raya Urouq i Reham Gazali.

Per saber-ne més 

—Shashat Women Cinema

—Qu’est-ce que le cinéma, à qui est-il destiné? Entretien de Patricia Caillé avec Alia Arasoughly. Africultures nº 101 -102, La circulation des films: Afrique du Nord et Moyen Orient.

Contacte