TASHARUK

GÈNERE, CULTURA I RESISTÈNCIES A PALESTINA

النوع والثقافة والمقاومة في فلسطين

Sulafah Jad Allah

سلافة جاد الله

Biografia

Al principi dels anys 60, Sulafah Jad Allah, va estudiar cinema a l’Institut de Cinema del Caire. Va ser contractada pel moviment de Fatah per crear retrats dels fedaïns abans que aquests s’embarquessin per les missions des de Gaza fins a la Palestina ocupada i va establir una unitat de fotografia a Amman. Les seves primeres fotografies han desaparegut i no se’n conserva cap còpia.

L’any 1968, Sulafah Jad Allah crea el Palestinian Film Unit (PFU) amb Hani Jawharyieh, Mustafa Abu Ali i Khadijeh Habashneh. Aquest grup treballava per Fatah des d’un petit apartament situat a Amman. Igual que els seus companys del PFU Sulafah treballava per la televisió jordana de la qual utilitzava la càmera de vídeo per captar els esdeveniments de l’actualitat Palestina. Després de la Batalla d’Al Karameh el 1968, que va ser un moment crucial per al PFU, els líders de Fatah van acceptar de comprar una càmera 16 mm als joves cineastes per filmar l’actualitat palestina i que aquestes imatges poguessin ser utilitzades en favor de la revolució. L’objectiu d’aquest grup, més enllà de la creació d’un arxiu palestí d’imatges cinematogràfiques, era de crear un moviment que permetés, d’una banda, disposar d’imatges per futures pel·lícules i de l’altra, crear una praxi revolucionària preservant els valors i la ideologia revolucionària per a les futures generacions a través del cinema.

Liderats per Sulafah Jad Allah, que ja havia participat en les trobades dels joves cineastes del Caire, el PFU s’adhereix al manifest del New Cinema Group que apareix al Caire el 1968. En aquell moment la cineasta egípcia Nabilah Lutfi passa a formar part del PUF i esdevé una cineasta referent dins de l’OLP.

L’any 1969 Sulafah Jad Allah co-realitza el documental The Palestinain Right, una pel·lícula finançada pel Ministeri Jordà de la informació que pretén tenir influència en l’opinió pública jordana. Aquesta pel·lícula va ser censurada i mai va ser projectada a la televisió jordana. En 1969 realitza el documental, No … to the Peaceful Solution.

Sulafah Jad Allah va néixer a Nablus el 1941. L’any 1969 va rebre una bala al cap mentre filmava amb els fedaïns, va quedar paralítica i va deixar de treballar al món del cinema. Va morir l’any 2002.

Filmografia

—The Palestinain Right, documental, 1969
—No … to the Peaceful Solution, 1969

Per saber-ne més 

—Article: Remembering My Friend, Hani Jawhariyyeh

—Article: Palestinian Revolution Cinema per Khadijeh Habshneh

—Ellos no existen por Annemarie Jacir.

—Palestinian Cinema in the Days of Revolution de Nadia Yaqub, University of Texas Press, 2018.

Contacte